Bajeskwartier.

Van gevangenisterrein naar een unieke groene stadswijk.

Nadat de uitslag van de spannende pitch voor de ontwikkeling van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam bekend was, ging er een groot gejuich op bij de vastgoedontwikkelaar AM. Zij wonnen deze pitch en mogen het masterplan van het gerenommeerde architectenbureau OMA, voor deze nieuwe stadswijk ontwikkelen.

De Bijlmerbajes is decennialang een herkenningspunt geweest aan de rand van de stad Amsterdam. De afgelopen tijd is door de stadsuitbreiding het gevangeniscomplex uitgegroeid tot een geografisch centrum en wordt dit nu ontwikkeld tot een bruisende nieuwe wijk.

In het masterplan van OMA wordt het karakter van de gevangenis behouden, maar op verschillende plaatsen verbonden met de stad door nieuwe voetgangers- en fietsbruggen. De vrouwenvleugel van de voormalige gevangenis zal worden getransformeerd in een Groene Toren, een verticaal openbaar park met een uitkijkplatform voor de buurt.

AM ontwikkelt ongeveer 1.350 nieuwe koop- en huurappartementen, die 100% energieneutraal zullen zijn en waar voor de bouw 98% gebruik gemaakt gaat worden van de bestaande materialen.

De Bajes Lounge; hét informatiecentrum over Bajeskwartier.

Verantwoordelijk voor de verkoop van de woningen in het Bajeskwartier is Lieve de Wit. Met haar team bedacht zij de Bajes Lounge waar geïnteresseerden informatie krijgen over Bajeskwartier en waar de gesprekken met huurders en kopers worden gevoerd.

Lieve de Wit werkt voor haar nieuwbouwprojecten samen met het Homestudio’s Experience Center in Utrecht en heeft zo contact voor de keukens met de Eigenhuis Keukengroep, die het merk SieMatic vertegenwoordigen. Via deze relatie kwam zij uit bij de architect Perry Hanssen, die SieMatic keukenconcepten voor nieuwbouwprojecten ontwikkeld, maar daarnaast ook ervaring heeft voor de inrichting van keukenshowrooms. Lieve heeft Perry Hanssen over kunnen halen om samen met haar de Bajes Lounge te bedenken en te realiseren. Het resultaat is verbluffend.

De Bajes Lounge is gevestigd in het voormalige ketelhuis, aan het entreeplein, naast het hoofdgebouw in het toekomstige Design District. De indeling met een grote ontvangstruimte, bespreek- en stijlkamers is zeer doordacht en er is volop aandacht voor lifestyle en interieur. Met behoud van het unieke karakter van de voormalige gevangenis is een ware ontdekkingsreis ontwikkeld die de toekomstige bewoners een idee geeft van de sfeer en het unieke karakter van deze nieuw stadswijk.

SieMatic is trots dat zij via de Eigenhuis Keukengroep in de eerste toren: de Robin, die nu in de verkoop is, de partner is voor de keukens.